Ліміти валютних позицій банків збільшуються вдвічі

Національний банк вдвічі збільшує ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків – до 10% від їхнього регулятивного капіталу. Це розширить можливості банків здійснювати власні операції на міжбанківському валютному ринку приблизно на 400 млн дол. США та збільшить їхню роль у згладжуванні надмірних курсових коливань за рахунок власної валютної позиції.

За оцінками Національного банку, попереднє збільшення лімітів валютної позиції банків у середині 2018 року не мало негативних ефектів для валютного ринку України та не збільшило тиск на гривню. Навпаки, воно мало наслідком збільшення обсягів операцій на міжбанківському валютному ринку і зменшення курсової волатильності.

Упродовж минулого року банки загалом не використовували навіть половини чинного ліміту довгої позиції (5%), проте окремі фінансові установи періодично мали потребу у більшому розмірі відкритої валютної позиції. Водночас вони були обмежені лімітом і не могли брати активнішу участь у згладжуванні курсових коливань.

Залишити коментар