Міжнародні резерви України за березень зросли на 0,4 млрд дол. США

За попередніми даними, міжнародні резерви України станом на 01 квітня 2019 року становили 20 632,7 млн дол. США (в еквіваленті). За місяць вони збільшилися на 2,1%. Подальше накопичення міжнародних резервів у березні забезпечили такі чинники:

  • по-перше, отримання Урядом міжнародного фінансування, а саме – коштів від позики, здійсненої під гарантії Світового банку на суму 512 млн євро;
  • по-друге, надходження від розміщення Урядом облігацій в іноземній валюті, зокрема від продажу єврооблігацій Уряд отримав 357,1млн дол. США, від ОВДП в інвалюті – 159,8 млн дол. США та 5,4 млн євро;
  • по-третє, сприятлива ситуація на валютному ринку, адже чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 162,2 млн дол. США.

У березні пропозиція валюти була вищою за попит завдяки насамперед сприятливій зовнішній ціновій кон’юнктурі для товарів українського експорту, зокрема аграрної і металургійної продукції, і стабільним надходженням експортної виручки, а також вкладенням нерезидентів у гривневі державні цінні папери. У результаті Національний банк купив на міжбанківському валютному ринку 271,7 млн дол. США (з них 90,0 млн дол. США – у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни, 181,7 млн дол. США – за єдиним курсом), не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними факторами. Водночас для згладжування курсових коливань упродовж місяця Національний банк продав 109,5 млн дол. США.

  • по-четверте, на розмір міжнародних резервів вплинуло збільшення вартості фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 8,6 млн дол. США (у еквіваленті).

Водночас минулого місяця з резервів спрямовано 866,5 млн дол. США (в еквіваленті) на платежі з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. Зокрема, 706,7 млн дол. США (в еквіваленті) спрямовано на обслуговування та погашення за облігаціями внутрішньої (ОВДП) і зовнішньої державної позики (ОЗДП) та іншими зобов’язаннями держави в іноземній валюті. Крім цього, Уряд та Національний банк сплатили за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом 159,8млн дол. США (в еквіваленті).

Станом на 01 квітня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та поширюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Залишити коментар